Frågor & Sva

Vi har uppdaterat våra etiketter och produktnamn för att det skall vara tydligare att förstå skillnaden mellan de olika produkterna och dess användningsområden. Men det är fortfarande samma svenska innovation och produkter från Albedo100.
Albedo är ett mått på reflektionsförmåga, eller den andel av en strålning som återkastas av en belyst yta eller en kropp. 1,00 albedo betyder att allt ljus reflekteras och 0,00 albedo betyder att inget ljus reflekteras. Jordens albedo är i genomsnitt 0,3. Snö kan ha ett albedovärde upp till 0.95, därför blir man extra solbränd i snöförhållanden.
Albedo100 Reflective Spray återkastar ljuset i samma riktning som ljuset kommer ifrån. När du blir belyst av en bilstrålkastare så är det endast personerna i bilen som ser reflektionen, inte de som står vid sidan om i fel ljusvinkel.
Vår rekommendation är att spraya så lågt som möjligt eftersom bilstrålkastare, vid halvljus, är riktade nära gatan. Spraya gärna på byxbenen då benen är i rörelse då du går. Kombinationen av att bilstrålkastare lyser starkast nära gatan och att man sprayar längst ned på benen ger tillsammans bäst synlighet.
Då du sprayar förbrukas ca 1 ml/sekund. En burk med 200 ml räcker således till ca 100 sprayningar.
Albedo100 Reflective Spray består av ett transparent lim, reflekterande mikrosfärer och drivgas (butan/propan gasblandning). För att optimera vidhäftningen så skiljer sig sprayformuleringarna mellan de olika varianterna av Albedo100 Reflective Spray.
Albedo100 Reflective Spray är ofarligt, men liksom för alla sprayprodukter skall det självklart användas med gott omdöme och inte av barn. Spraya endast i välventilerade utrymmen, helst utomhus. Spraya inte nära ögon eller andningsvägar och undvik att andas in spraydimma.
Kan Albedo100 Reflective Spray irritera huden?
Albedo100 Reflective Spray består av komponenter som inte irriterar huden. Exempelvis används ett lim som är snarlikt det som används i vissa kirurgiska operationer. Är du överkänslig bör du dock vara aktsam, och du skall undvika att spraya direkt på huden.
Albedo100 Reflective Spray fäster på torra tyger och bäst på fibrösa material såsom jeans, fleece, linne etc.
Är det några som inte bör sprayas på? Du kan spraya på alla klädesplagg av naturmaterial utom på behandlat skinn. Albedo100 Reflective Spray påverkar inte klädesplaggens yta vad gäller struktur, färg och känsla, däremot så fungerar Albedo100 Reflective Spray sämre på hala ytor som har låg vidhäftning, t.ex., gummistövlar och syntetiska material.
Förutsatt att Du följer våra rekommendationer så fås en för ögat osynlig, ljusreflekterande yta. Du ska alltså inte kunna se den reflekterande ytan såvida du inte belyser den enligt nedan. För att få en reflekterande yta så gör du enligt följande: skaka flaskan, spraya med flaskan upprätt och på 30 cm avstånd i 1-3 sekunder.
Obs, spraya inte på blöta underlag, endast torra, annars tappas mycket av den reflekterande verkan, detta gäller särskilt på djur (se nedan).
Det som gör att Du inte ser någon reflekterande effekt beror i princip alltid på hur du kontrollerar resultatet. Det kan du göra genom att:
Hålla en ljusstark ficklampa mot tinningen och belysa det sprayade området.
Fotografera den sprayade ytan med en digitalkamera och slå på fotoblixten, studera därefter bilden.
Sätt dig i en bil och kontrollera det sprayade objektet på avstånd.
Hur länge Albedo100 Reflective Spray sitter kvar beror på flera faktorer. Främst beror det på om den sprayade ytan utsätts för mekanisk nötning, vilket material du sprayat på samt mängden som du sprayat. Vid normal användning på t.ex. jeans så sitter det kvar i några dagar. Eftersom effekten gradvis avtar rekommenderar vi att du med jämna mellanrum kontrollerar reflexförmågan och kompletterar med mer spray. När du tvättar kläderna så försvinner Albedo100 Reflective Spray helt vilket gör att du efter tvätt måste upprepa behandlingen.
Albedo100 Invisible Bright, Sparkling Grey och Horse and Pets försvinner vanligtvis vid normal tvätt. Försvinner inte sprayen helt i tvätten har du troligtvis sprayat för mycket och för nära underlaget. Sprayen går dock bort. Blöt ner förmålet med vatten och såpa/tvättmedel och skrubba ytan för hand. Tänkt på att Albedo Permanent Metallic är permanent och avsedd för permanent bruk, och därmed inte går att avlägsna från textilier (avlägsnas från hårda underlag med lacknafta).
Ja. Tänk bara på att Albedo100 Reflective Spray fäster bäst på underlag som är torra när du sprejar. Om det sedan regnar när du går ut gör inget. Det är först när du tvättar kläderna som tensiderna (de tvättaktiva ämnena) i tvättmedel löser upp limmet.
Jag vill spraya min kajak och min cykel och undrar om det finns någon Albedo100 produkt som fäster på metall och plast, som sitter kvar länge och som tål vatten och tvättmedel?
Ja det finns! Du skall då använda Albedo100 Permanent Metallic. En permanent spray som inte försvinner vid tvätt. Effekten är enastående på trä, sten, barnvagnshjul, cyklar, grindar, postlådor, kajaker, soptunnor, plast, gummi, verktygslådor, bilar, målade ytor, trottoarkanter, staket, nylontyger, navkapslar mm.

Invisible Bright och Sparkling Grey är utvecklade för att fästa på torra tyger och fungerar bäst på fibrösa material såsom jeans, fleece, linne och vissa nylontyger. Effekten kan vara begränsad på blanka syntetmaterial där vidhäftningen är sämre. Material som är impregnerade är gjorda för att ämnen inte ska fastna vid dem. På dessa ytor kan även Invisbile Bright och Sparkling Grey ha begränsad vidhäftning.

Man kan spraya på alla klädesplagg av naturmaterial utom på behandlat skinn. Invisbile bright och Sparkling Grey påverkar inte textilens yta vad gäller struktur, färg och känsla.

Permanent Metallic kan jämföras med en lackfärg, men med reflekterande effekt, och är avsedd för permanent bruk. Permanent Metallic är gråfärgad. Det är viktigt att objektet är torrt och helst rent från smuts och annan löst sittande beläggning när du sprayar det, sprayen fäster på torra underlag. Feta ytor och vissa plaster bör behandlas med primer före applicering, för att uppnå god hållbarhet över lång tid. Mjuka underlag, tex textil, kan bli styva om de sprayas med Albedo100 Permanent Metallic.

Underlaget måste vara torrt då det sprayas. Om det sedan regnar när du går ut gör inget. Det är först när man tvättar kläderna som tvättmedlet tar bort partiklarna.

Sprayen har riktad reflexverkan vilket innebär att sprayen återkastar ljuset i samma riktning som ljuskällan. Det innebär att personer vid sidan av ljuskällan inte ser reflektionen. För att se reflektionen måste du således befinna dig bakom ljuskällan.

Retroreflektionen i produktens partiklar bygger på att de har ett brytningsindex som gör att ljuset reflekteras tillbaka i samma riktning som varifrån ljuset kommer, dvs från bilens strålkastare. Denna egenskap kallas retroreflektion. De partiklar vi använder har en spridningsvinkel på c:a 0-4°. Det innebär att om skillnaden mellan strålkastaren och förarens ögon är 1m blir produkten synlig från c:a 15-20 m. Ju längre bort objektet är desto större blir fördelen, vi har sett effekt av reflektionen på mer än 100 m. Detta gör att bilisten ser objektet på avstånd och har tid att reagera.

Ju längre bort objektet är desto större skillnad kan det vara i höjd mellan lampa och öga.

Reflektionen med cykel är densamma, just att det är vinkeln som är det avgörande. Dock är cykellampor mer är gjord för att “varna andra” än för att cyklisten ska se själv, och har ett relativt svagt sken.

Utanför denna vinkel syns inte ljuset som reflekteras vilket är egenskapen som gör att Invisible Bright inte är synlig med blotta ögat när den applicerats på tyget.

En traditionell reflex är synlig från alla vinklar eftersom den är framtagen för maximal synlighet. Invisible Bright är en produkt som används då man inte vill ha något missprydande på textilerna men ändå vill ha en synlighet i trafiken.

Villkoren med riktad reflexverkan är gäller för alla produkterna. Av de fyra produkterna har Permanent Metallic bäst reflektionsstyrka. Vid mätningar av SP i 1,5° observationsvinkel har Permanent Metallic 100% reflektionsverkan jämfört med en traditionell reflex, medan reflektionen av Invisible Bright ligger på ca 75%, vilket enligt våra mätningar ger en reflektion på 100 m.

Hur länge Invisbile bright och Sparkling Grey sitter kvar beror på flera faktorer. Främst beror det på om den sprayade ytan utsätts för mekanisk nötning, vilket material du sprayat på samt mängden produkt som du sprayat (mera spray sitter kvar längre). Vid normal användning på t.ex. jeans kan Invisbile Bright och Sparkling Grey sitta kvar i upp till en vecka. Sprayar du tex på ett par löparskor eller en ryggsäck som inte nöts på samma vis kan sprayen sitta kvar längre.

Då effekten avtar gradvis så kan det vara bra att med jämna mellanrum kontrollera hur länge Invisbile Bright eller Sparkling Grey sitter kvar på just dina kläder. Om du märker att du tappar reflekterande effekt (se kontroll nedan) så kan det vara bra att bättra på med mera spray. När du tvättar kläderna så försvinner Invisbile Bright och Sparkling Grey vilket gör att du efter tvätt måste spraya igen.

Det är lösningsmedlet som gör att det blir skadligt för vattenlevande organismer. Det är dock flyktigt (torkar innan det nått underlaget vid sprayning) och kommer inte i närheten av vattnet.

Lösningsmedlet som används för att partiklarna ska bli spraybara är av en “fet” typ som torkar fort.
Skulle man dock av någon anledning hälla detta direkt i vatten kan det innebära att fiskar och andra vattenlevande djur skulle få problem med syreupptagningen eftersom ämnen som är olösliga i vatten kan sätta sig på gälarna, på samma sätt som t.ex. mjölk skulle skada dessa.”

Lösningsmedlets flyktighet innebär att det torkar innan det nått underlaget du sprayar på, så det kommer inte på underlaget. Det innebär att det inte kommer ut i vattnet vid tvätt.

Produkten innehåller Butan/propangas vilket är samma gas som används i hårspray. Den driver ut partiklarna, men fäster inte på plagget.

Drivgasen ger upphov till texten om dåsighet. Den står på de flesta sprayburkar inklusive hårsprayer. Butan/propangas är samma gas som används i hårspray.
Tvättmedlets funktion är inte bara att få av smutsen utan även binda den och ta den med sig ut i avloppet så att det inte smutsar ner de andra kläderna i tvättmaskinen. Reflexkulorna dispergeras på samma sätt och försvinner alltså ut i avloppet tillsammans med övrig ”smuts” utan att fästa på de andra kläderna.

Horse and Pets

Till djur skall du använda Albedo100 Horse & pets. Den är utvecklad för att ge extra synlighet och skonsamhet till ditt djur. Albedo100 kan användas på normala, icke överkänsliga, hundar och katter. Man bör inte använda Albedo100 Horse and Pets på djur som man vet är känsliga för schampo och liknande produkter och naturligtvis inte på djur som har öppna sår. Som med alla sprayer så bör Du använda Albedo100 Horse and Pets utomhus och se till att inte spraya så att ditt djur andas in sprayen. Följer man dessa rekommendationer så är produkten säker och ger ditt djur ökad synlighet i trafiken.
Om man sprayar på blöt päls så stöts limmet bort vilket gör att de reflekterande kulorna inte binds in så som de gör på torr päls. Man får alltså en avsevärd försämring av den reflekterande effekten då man sprayar på fuktig/blöt päls. Vi rekommenderar att endast spraya på torr päls. Om pälsen därefter blir blöt gör inget, det är alltså enbart då du sprayar pälsen som den måste vara torr.
De komponenter som finns kvar på ditt djur efter sprayning, dvs. härdat lim och mikrosfärer, kan inte tas upp av mag-tarmsystemet då dessa komponenter är för stora för att tas upp (de är inte biotillgängliga). Får ditt djur i sig stora mängder bör du kontakta veterinär
Se svaret ovan, samma sak gäller för hästar. Vi rekommenderar endast användning på torra hästar. Om du sprayar den torra hästen före ridturen så gör det inget om det regnar. Du bör däremot undvika att spraya fuktiga/blöta hästar då limmet vi använder fungerar avsevärt sämre på fuktig/blöt päls.
Bäst synlighet fås på kroppsdelar som är i rörelse. Benen (fram på frambenen och bak på bakbenen) och svansen ger en optimal synlighet. Om du sprayar frambenen så se till att inte utsätta dit djur för spray mot dess huvud. Det absolut bästa är att spraya ditt djur utomhus med huvudet riktat mot vindens riktning (ifall det blåser).
Image